Rifblokken ontwikkeld uit lokaal slib in Eems-Dollard

In de Eems-Dollard zijn rifblokken ontwikkeld uit lokaal slib om herstel van het onderwaterleven te stimuleren. NETICS en Van Oord produceerden 400 rifblokken met de GEOWALL®-technologie en plaatsten deze op twee locaties. De blokken dienen als hard substraat voor biobouwers zoals mosselen en oesters. Monitoring toont aan dat de blokken biodiversiteit verhogen en bijdragen aan habitatvorming.

Verder wordt door het gebruik van maar liefs 90% lokaal slib de CO₂-uitstoot drastisch verminderd ten opzichte van beton (22 kg CO₂/ton voor baggerblokken vergeleken met 143 kg CO₂/ton voor beton). De resultaten zijn veelbelovend en ondersteunen de doelen van het programma Eems-Dollard 2050.

Het Waddenfonds is opgericht om een duurzame en kwalitatieve impuls te geven aan de ecologie en economie van het Waddengebied. In het programma Eems-Dollard 2050 werken overheden, natuur- en milieuorganisaties en bedrijven samen om de natuur te herstellen.

Het programma heeft drie doelen: minder troebel water, meer leefgebieden voor planten en dieren en een kustgebied dat bestand is tegen klimaatveranderingen.

NETICS was binnen het project verantwoordelijk voor zowel het projectmanagement als de technische werkzaamheden. Deze werkzaamheden omvatten onder meer het opstellen van het onderzoeksplan, de receptenstudie voor de rifblokken, het uitvoeringsplan en het meerjarige monitoringsplan.

Voor de pilot zijn in totaal 400 rifblokken geproduceerd, verdeeld over harde en zachtere typen, en strategisch geplaatst op twee locaties: het Palenbos en het strand bij Bierum. Deze locaties, variërend van subtidaal (onder het laagwaterpijl) tot intertidaal (tussen hoogwater en laagwater), zijn geselecteerd op basis van hun ecologische potentieel voor mariene soorten.

De blokken, met een afmeting van 50x50x50 cm en een gewicht van ongeveer 150-250 kg per stuk, zijn gegroepeerd in clusters van 10-12 om microhabitats te creëren en biobouwers te stimuleren.

Vergelijkbare Projecten

Language »